Stethoscoop etc

COVID-19 of corona

Uitnodiging kwetsbare groepen om bij de GGD een corona herhaalprik te halen
Patiënten die extra risico lopen om ziek te worden van het coronavirus krijgen binnenkort via de post een uitnodigingsbrief van onze praktijk. Het gaat hierbij om mensen jonger dan 60 jaar met een griepprikindicatie. Vanaf 10 oktober kun je met deze brief een afspraak maken bij de GGD voor een gratis herhaalprik tegen corona.

De uitnodiging is persoonlijk en kan niet aan iemand anders worden gegeven. Als je nog geen uitnodiging hebt ontvangen, kun je nog geen afspraak maken.

Patiënten boven de 60 jaar zullen via de GGD een uitnodiging ontvangen. In het najaar kan iedereen boven de 12 jaar zelf een afspraak maken voor een coronavaccinatie. Uitgebreide informatie kun je nalezen op de website van het RIVM.

Waarom nog een herhaalprik tegen corona?
Je krijgt de herhaalprik zodat je vanaf het najaar beter beschermd bent tegen het coronavirus.

Welk vaccin?
Je krijgt het vernieuwde vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna. Je kunt niet kiezen. Met dit vaccin ben je beter beschermd tegen corona.

Hoe maak je bij de GGD een afspraak?
In de brief vind je alle informatie om een afspraak te maken.

Belangrijk voor de afspraak bij de GGD
Neem mee:

  • een mondkapje;
  • de uitnodigingsbrief;
  • de ingevulde gezondheidsverklaring;
  • een identiteitsbewijs (paspoort, rijbewijs of ID kaart).

Doe kleding aan waarmee je gemakkelijk je bovenarm bloot kunt maken.

Meer informatie corona
Je kunt meer lezen op:


Testen op COVID-19/corona
Je vindt meer informatie over het testen op de site van het RIVM.

Bel de huisarts als je erg benauwd bent of hoge koorts hebt, of als je je zorgen maakt.
Bel 112 in een levensbedreigende situatie.

Korte beschrijving van klachten
Het coronavirus kan klachten geven van verkoudheid, niezen, hoofdpijn, keelpijn, benauwdheid, moeilijk ademen, verhoging of koorts.
De meeste mensen krijgen weinig klachten. Ze zijn ook in een paar dagen weer beter. Mocht je deze klachten hebben, dan heb je misschien het coronavirus.
Soms kan het virus zorgen voor ernstige longontsteking. Dan duurt het langer om te genezen: soms wel een paar weken. Testen kan bij klachten via de GGD, je hoeft ons dan niet te bellen. Bel wel als je steeds zieker wordt, of steeds moeilijker ademt.

Adviezen bij klachten
Blijf binnen, ga niet naar werk of school. Ga niet naar buiten. Door binnen te blijven voorkom je dat je anderen besmet. Heb je 24 uur geen klachten meer dan mag je weer naar buiten, naar je werk of school.
Ben je ouder dan 70, heb je een chronische ziekte of minder weerstand? Bel de praktijk of huisartsenpost als je koorts hebt en hoest of moeilijk ademt. Blijf thuis en binnen tot je de huisarts gesproken heeft. Ga NIET naar de huisarts, huisartsenpost of ziekenhuis toe. Als het nodig is, komt de huisarts naar je toe.

Maatregelen in onze praktijk i.v.m. COVID-19/corona
In verband met het coronavirus nemen wij diverse maatregelen in onze praktijk. Je kunt ons inmiddels voor alle zorgvragen bellen. Waar mogelijk zullen wij dit telefonisch of per mail voor je regelen. Vanwege de planning is het voorlopig niet mogelijk om online afspraken te maken, hiervoor kun je ons bellen.

Ook als je voor iets anders op spreekuur komt maar je bent wel verkouden (of hoesterig, keelpijn, grieperig) wil je je afspraak dan afzeggen? Dit om andere kwetsbare groepen te beschermen en om te zorgen dat wij als zorgpersoneel niet besmet raken en zorg kunnen blijven geven. Als onderzoek wel noodzakelijk is, kunnen we beschermende maatregelen treffen. De assistente zal extra vragen stellen als je de praktijk belt dit om goed in te schatten of er kans op corona is.

Op de praktijk dragen wij bij patiëntencontacten een mondkapje en vragen we jou ook om een (verplicht) mondkapje te dragen. Indien dat nodig is, plannen wij een speciaal coronaspreekuur in. Wij dragen dan aanvullende beschermende kleding.

Voorkomen van corona
Kijk op thuisarts.nl om te zien hoe je kunt voorkomen dat je besmet wordt met het corona-virus.