Stethoscoop etc

Spiraaltje

Spiraaltje laten plaatsen op onze praktijk

Voorgesprek met de huisarts
Wil je een spiraaltje laten plaatsen? Maak dan een afspraak op het spreekuur van jouw huisarts om te bespreken of het spiraaltje voor jou geschikt is. De plaatsing wordt vergoed door de zorgverzekeraars, je betaalt de kosten van de spiraal zelf en de benodigde SOA-testen.

SOA’s uitsluiten
Voordat een spiraaltje kan worden geplaatst, moeten we zeker weten dat je geen chlamydia of andere SOA’s hebt. De uitslagen moeten voor het plaatsen bekend zijn. Uitslagen zijn meestal ongeveer vier dagen na het inleveren van de test op te vragen. Meer informatie over deze testen kun je vinden op onze pagina SOA.

Plaatsing inplannen tijdens de menstruatie
De spiraal wordt tijdens de menstruatie geplaatst. Bel op de eerste dag van de menstruatie om de plaatsing te plannen. Als je weet wanneer je ongesteld bent, kun je ook alvast eerder een afspraak maken. Het inbrengen gebeurt bij voorkeur om twee uur ‘s middags.

Spiraaltje halen bij de apotheek
Het spiraaltje haal je zelf minimaal één dag van tevoren op bij de apotheek. De kosten van het spiraaltje kun je zoeken op www.medicijnkosten.nl. Een eventuele vergoeding is afhankelijk van je (aanvullende) zorgverzekering.

Pijnstilling vóór het plaatsen
Neem een of twee uur van tevoren een pijnstiller, bijvoorbeeld 400 mg Ibuprofen en/of 1000 mg Paracetamol. Deze pijnstillers zijn zonder recept te krijgen bij de drogist of apotheek. Vergeet niet te ontbijten of te lunchen, maar wel met mate.

Plaatsing
Het inbrengen gaat het best als de bekkenbodemspieren ontspannen zijn. Deze spannen aan bij gehaast naar de praktijk komen! De blaas moet leeg zijn, maar dat kan nog even op de praktijk.

Na de plaatsing
Na het inbrengen kan er sprake van buikpijn zijn. Plan daarom zo weinig mogelijk op de dag van plaatsen. Je kunt ook wat bloed verliezen. Neem contact met ons op als je na de plaatsing last krijgt van koorts, abnormale afscheiding, aanhoudende of toenemende buikpijn of hevig vaginaal bloedverlies. Gebruik gedurende twee weken na het plaatsen geen tampons vanwege het risico op een infectie.

Er is een zeer kleine kans is dat de spiraal door het lichaam wordt uitgedreven of dat het spiraal een gaatje prikt in de wand van de baarmoeder. Wanneer er twijfel is over of de spiraal goed zit, kunnen we je doorverwijzen voor een echo. Dit komt ook niet vaak voor maar wees je er wel van bewust dat de kosten hiervoor van je eigen risico af zullen gaan.

Zes weken na de plaatsing
Ongeveer zes weken na het inbrengen wordt gecontroleerd of de spiraal nog correct zit. Je kunt hier na de plaatsing een afspraak voor maken.

Bescherming
Als het spiraaltje tijdens je menstruatie is geplaatst, biedt het direct bescherming. Het hormoonspiraaltje beschermt acht jaar (Mirena) of vijf jaar (Kyleena) tegen zwangerschap, bij de koperspiraal verschilt dit per type.

Houd zelf in de gaten wanneer de spiraal moet worden vervangen.

Denk er wel aan dat het spiraaltje geen bescherming biedt tegen SOA’s. Gebruik bij risicovolle contacten dan ook altijd een condoom.